Ändrade tider för störande arbeten

Att endast tillåta störande arbeten för underhåll och förbättringar i lägenhet på dagtid och inte på helger är inte förenliga med lagens anda, enligt ett fall i Bostadsrättsnämnden. Se nedan.

Styrelsen har därför beslutat att ändra tiderna till måndag - fredag kl. 8.00 – 19.00 och lördag och söndag kl. 10.00 – 16.00.

 

"Medlemmen ville renovera sin lägenhet på egen hand under ledig tid och fick tillstånd av styrelsen. Föreningen införde strax därefter nya ordningsregler som innebar att inga störande arbeten fick göras annat än på vardagar 8-17 – då medlemmen arbetade. När skulle
renoveringen då göras? Bostadsrättsnämnden fick ärendet på sitt bord för att utreda om reglerna är rimliga i lagens mening".

"I det här fallet handlar frågan om ifall arbetena kan upplevas störande för övriga medlemmar. Utgångspunkten är att en medlem har rätt att utföra renoveringsarbeten som i viss mån är störande så länge detta inte sker på ”onormala” tider, det vill säga sent på kvällen eller nattetid".  

"En förening har rätt att införa egna ordningsregler. Men dessa måste givetvis rymmas inom lagens ram och även överensstämma med vad man brukar kalla ”ortens sed”. Ordningsreglerna i detta ärende är inte förenliga med lagens anda. I själva verket förbjuder de en enskild förvärvsarbetande medlem att dagtid renovera sin lägenhet."